Marathons.be

Nationaal

Een marathon lopen in België of een buurland?
Ontdek hier de komende marathons

Geen evenementen gevonden!

In België zijn er 5 officiële marathons:

Daarnaast heb je ook:

Genk en Kasterlee loop je niet om een record te lopen maar wel om de heel gezellige sfeer die je er treft. Coalminers' trail (de opvolger van de LPM Genk) is misschien wel de zwaarste marathon van het jaar en de natuurmarathon Kasterlee is een zware marathon gedeeltelijk over veld- en bospaden. Daarnaast heb je ook nog de monumentenloop Vorselaar, Bosmarathon Buggenhout, de marathon van Kampenhout (dec), enz

Een officiële marathon:

  • wordt officieel opgemeten door een erkende opmeter van de VAL volgens de enige procedure erkent door de IAAF (met de Jonescounter) en is steeds 42km195mtr
  • de opmeter gaat voort op de aanwijzingen van de organisator. Na de opmeting dienen dan de nodige aanpassingen te gebeuren tot de afstand precies 42km195 is.
  • bekomt een officieel opmetingscertificaat.
  • vraagt een officiële jury de dag van de wedstrijd om zowel gelopen afstand als tijd te controleren
  • wordt steeds volledig over verharde wegen gelopen
  • is voor een organisator heeeel veel extra werk, alleen al om aan de exacte 42km195 te komen!
  • wordt ingericht in samenwerking met een officiële VAL of LBFA-club, dus een club die erkend werd door de KBAB. Iedere organisator kan in zijn buurt op zoek gaan naar dergelijke club om zijn marathon ism met de VAL te organiseren. Dat beperkt de organisator geenszins in zijn vrijheid, om het even welke vereniging kan dit dus.
  • ...

 

Wil je dus een PR (persoonlijk record) lopen dan kan je dit enkel in een officieel opgemeten marathon/halve marathon.
Anders bedrieg je enkel jezelf en hou je eigenlijk wel een slecht gevoel over aan je prestatie. Maar uiteraard loop je niet elke marathon voor een PR maar wel eerder voor het plezier en dan heb je de keuze uit bovenstaande wedstrijden. Hou er echter rekening mee dat je bij iedere officiële marathon meestal 42km450 en meer op je GPS zal hebben (omwille van de afwijkingen op GPS).

Jouw marathon op onze kalender?

Marathons.be

internationaal

In welk land ga jij een marathon lopen?
Ontdek hier enkele internationale marathonkalenders.

Onze sponsor

Gedreven voor Sport