FAQS DE

FAQS DE

Een officiële marathon wordt ingericht door een officiële VAL club.
De afstand, 42km195, wordt officieel opgemeten door een erkende opmeter van de VAL.
Er moet een officiële VAL jury aanwezig zijn op de dag van de wedstrijd om zowel gelopen afstand als tijd te controleren. Er wordt steeds volledig over verharde wegen gelopen.
Je vind ook meer uitleg op de pagina Marathons in Belgie.

Let wel: iedere joggingclub kan ism een VAL-club een officiële marathon organiseren en "baas" blijven over de eigen organisatie.

De VAL (Vlaamse Atletiek Liga) en de LBFA (Ligue Belge Francophone d'Athlétisme) zijn de twee officiële takken van de KBAB (Koninklijke Belgische Atletiek Bond). Zij organiseren alle officiële kampioenschappen atletiek (van 100mtr over hoogspringen en kogelstoten tot veldlopen en de marathon). Zij wijzen hun kampioenschappen toe aan één van de aangesloten clubs.
De KBAB staat ook in voor de erkenning van de records en voor de correcte naleving van de reglementen (correcte tijdsopname, dopingcontrole, correcte opmetingen, enz)

De KBAB zit dan weer onder de koepel van  de EA (European Athletics) en van de IAAF ( International Association of Athletics Federations).
De IAAF heeft haar zetel in Monaco. De huidige voorzitter is Lord Sebastian Coe (tweevoudig Olympisch kampioen). Zij wijzen oa de EC's en WC's atletiek toe, zijn ook betrokken bij de OS, enz.

Je kan "googlen" naar verschillende kalenders met loopwedstrijden of je kan onmiddellijk naar "loopkalender" gaan.
Vanaf half april vind je daar alles onder één agenda. Je kan er filteren op soort (weg, trail, enz) of op regio.

Na afwerking van deze site komen hier items die interessant zijn voor organisatoren.
Voorzien vanaf mei.

Sponsors

Sport Vlaanderen
cm-logo
logo Korim - kds
kinepolis
Provincie West-Vlaanderen
Etixx